GPku
'going beyond expectation..

Eee..gelinye,,Banyaknye Tahi lalat..

By Gpku

Ramai yang menyifatkan tahi lalat sebagai kecacatan pada kulit. Pakar perubatan pula menggunakan beberapa istilah berlainan seperti tanda lahir, ketidakseimbangan saluran darah dan titik tidak berbahaya.
Terdapat dua jenis tahi lalat sama ada telah wujud semasa lahir atau sewaktu membesar. Antara penyumbang kepada kewujudan tahi lalat sewaktu membesar ialah sinaran matahari yang dipanggil sebagai atypical atau dysplastic.
Faktor keturunan juga tidak boleh dipandang remeh kerana banyak keluarga yang mempunyai tahi lalat atypical, yang boleh dikaitkan dengan frekuensi tinggi melanoma atau kanser kulit.
Bagaimanapun, bintik hitam atau coklat pada permukaan kulit ini sering menimbulkan tanggapan sama ada membawa tuah atau sebaliknya. Bagi yang mempercayai ketumbuhan ini boleh memberi tuah akan membiarkannya tetapi yang merasakan kecantikannya tercalar atau mempercayai boleh membawa kemudaratan atau sial, akan berusaha untuk membuangnya.
Kini terdapat pelbagai cara yang selamat lagi berkesan bagi membuang tahi lalat ini. Ada yang menggunakan kaedah pemotongan dengan jahitan serta pengecutan tahi lalat.
 

0 comments so far.

Something to say?